Gyakran feltett kérdések az elektromos hajózásról

Az elmúlt években visszatérő kérdésekkel, tévhitekkel találkoztunk az elektromos hajózásról. Ezért úgy döntöttük, hogy össze gyűjtjük őket, ezzel segítve az elektormos hajózás gondolatával csak most barátkozó leendő hajós társakat.

Csónak vagy hajó?

Csónaknak minősül(het) a vizijármű, amennyiben testhossza a 7m-t, névleges motorteljesítménye a 7,5kW-ot nem haladja meg. E- feletti motoros hajóhoz mindenképp szükséges hajólevél és kisgéphajó vezetői vizsga. Amennyiben az előírásoknak megfelel, akkor a kisebb csónakokat is le lehet vizsgáztatni, viszont akkortól kezdve csak a megfelelő képesítéssel rendelkező személy vezetheti. Így pl. az Emotion 600 és E-volution 660 kishajókat 7,5 kW alatti motorteljesítmény esetén a tulajdonos döntése szerint használhatja csónakként vagy vizsgáztatott kisgéphajóként is.

Mi az előnye, hogy csónak vagy vizsgáztatott kisgéphajó?

Számtalan különbség van pl. kötelező felszerelés tekintetében is , de a legfontosabb, hogy Csónak a parttól számított legfeljebb 1500 m-es távolságon belül közlekedhet, ami I. fokú viharjelzésnél 500m-re korlátozódik. II. fokú viharjelzés esetén csónak nem közlekedhet a Balatonon. Hajóink \"C\" kategóriás minősítéssel rendelkeznek, így vizsgáztatva a Balatonon időjárástól függetlenül szabadon használhatóak.

Mennyit megy 1 töltéssel?

Az akkumulátor kapacitástól, sebességtől, az időjárási körülményektől erősen függ. Hajóinkat úgy terveztük, hogy 4-5 órát kb. 8-9 km/h sebséggel meg lehessen tenni. Részletek a különbségek a számok nyelvén lapon.

Mi lesz ha kifogy az áram?

Az autónál ez milyen gyakran fordul elő, hogy váratlanul kifogy az üzemanyag? Valószínűleg arra gondol, hogy ott látjuk a szintjelzőt, míg az akkumulátornál a feszültségből nem lehet pontos akkumulátor kapacitást számolni... Erre is van megoldás! Mi csak olyan fedélzeti számítógéppel felszerelve adunk át elektromos hajót, amin pontosan leolvasható a hátralévő menetidő és az akkumulátor százaléka. Ha nem figyelnénk a műszert akkor is időben figyelmeztet a fogyatkozó kapacitásra.

Mi lesz ha lerobbanok a vizen?

Az elektromos hajókban lényegesen kevesebb mozgó alkatrész van, mint egy autóban, így a meghibásodás esélye is sokkal kisebb. Csak olyan motorokat használunk, amelyeknek van vész üzemmódjuk, így ha valami hiba lépne fel, akkor csökkentett teljesítmény mellett ki lehet menni velük a partra. Tény, hogy Európa élvonalába tartozó motorok és akkumulátorok használatával a termék ára is emelkedik, de hisszük, hogy hosszú távon beigazolódik a minőségbe vetett hitünk.

Még nincs tapasztalata, de fél a költségektől?

Egy jó elektromos hajóval minimálisak a fenntartási költségek. A teletank kevesebb, mint 2l benzin ára,a karbantartása pedig gyakorlatilag az éves algagátlózásra korlátozódik. Ha szállítható hajót választ akkor a téli tárolás is filléres költség.

További cikkeink...