Amit a Stickl Yachtsrol tudni érdemes

 

Kik vagyunk?

A „management” Stickl Róbert és Tamás alkotja.
Apa és Fia. Róbert gépészmérnök, Tamás közgazdász végzettséggel.

Mit csinálunk?

Elkötelezett, sokak szerint fanatikus elektromos hajó fejlesztők és gyártók.
A legmodernebb technikát próbáljuk ötvözni a lehető legtöbb ötletes, napi szinten kényelmet fokozó megoldással. Tökéletességre törekvésünk jegyében sok az iparágban szokatlan megoldást is meghonosítottunk a hajógyártásban.

Mióta?

2004 óta foglalkozunk hajókkal, 2008 óta fejlesztünk elektromos hajókat.
2012-ben mutattuk be a teljes egészében új, saját fejlesztésű E-volution elektromos hajót.

Hogy kezdődött?

Eleinte vitorlások elektromos meghajtásúval alakításával foglalkoztunk (Egyéb ületi érdekeltségeink mellett.)
Később egy kooperáció keretében elektromos motorokat építettünk majd motoros hajók átalakításával készítettünk elektromos csónakokat 3 méretben.
A motorok beépítése kapcsán több tucatnyi elektromos hajóvá alakított vízi járművet volt alkalmunk alaposan tesztelni és a teljesítményét kiértékelni.
A teszteredményeket látva egyre biztosabbak voltunk benne, hogy nem az összeépítés a megoldás az elektromos hajózásra.

Mi hozta meg az áttörést?

2009-ben kezdtük exportálni az első hajókat Ausztriába és Németországba.
Ez számunkra egyszerre volt kényszer és egy remek piackutatás.

Kényszer, mivel akkoriban a magyar elektromos hajós piac lényegében nem létezett részben a világgazdasági válság, részben az elektromos hajók ismeretlensége miatt.
Remek piackutatás, mivel tőlünk nyugatra már akkor is több,mint 30 éve használtak elektromos hajókat. Így az ottani ügyfelek egészen más jellegű, mégis életszerű elvárásokat támasztottak a hajók irányában, mint a hazai érdeklődők. (Egyszerűen abból adódóan, hogy már több elektromos hajójuk, így rengeteg tapasztalatuk volt)

Így például értékelték a jobb térkihasználás érdekében bevetett megoldásainkat, de hiányolták az elektromos testformát, amit az ottani gyártók régóta alkalmaztak.
Érdekes volt például, hogy Ausztriában már akkor sem merült fel reális alternatívaként, hogy motoros testre szereljen elektromos motort. Pontosan tisztában voltak vele, hogy elektromos hajóhoz félsikló hajótestre van szükség a stabilitás, az élvezetes sebesség és a használható hatótáv érdekében. Csakhogy az osztrák gyártok (Pl. a legnevesebb.: Frauscher Yachts vagy Boote Marian) ezt a kitűnő hajótestet klasszikus motoros elrendezéssel (ami stílusos, de kevésbé praktikus ) és az osztrák "brand"-hez ileszkedő árral párosították. Ráadásul a kisebb tavakon, kisebb hullámokhoz méretezett hajók alacsony oldala sokszor nem nyújtott elegendő védelmet már a Chiemseen vagy Fertő-tavon sem.

Innen egyenes út vezetett az ötletig, hogy fejlesszünk az Ausztriában bevált félsikló hajótestet, a balatoni hullámokat is álló felépítménnyel és elegyítsük tapasztalatinkkal a helykihasználás és térérzet növelése érdekében.

Hajócsalád születik

 

Így született meg az E-volution 620 elektromos hajó, ami már a kezdetektől rendkívül sikeresnek bizonyult a nyugati piacokon. A fejlesztés azonban nem állt meg itt. A tapasztalatokat begyűjtve tovább finomítottuk, módosítottuk a hajót. Lényegében 2 nagy „faceliften” esett át, de közben is folyamatosan fejlesztjük, finomítjuk. Ennek eredményeképp növeltük meg a fürdőplatformot is és kifejlesztettük a ma ismert E-volution 660-at. Fontos, hogy például itt sem csupán fürdőplatformot hosszabbítottuk, hanem a vízben lévő úgynevezett nedvesített felületet is megnöveltük oly módon, hogy a hajónak javultak az úszási és félsikló tulajdonságai is.

Voltak olyan ésszerű javaslatok, amiket nem valósíthattunk meg az adott hajó keretein belül. Ezért fejlesztettük ki az E-motion 600-as és Excellence 820-as modelleket. A fejlesztés természetesen nem áll meg itt, de tény, hogy jelenlegi ismeretink szerint nem tervezzük nagyobb hajó gyártását.

Miért, hogyan fejlesztünk?

Szerencsére mi sohasem érezzük, hogy valamit nem lehetne tovább tökéletesíteni. Ez az állandó elégedetlenségünk - valamint az ritka tény, hogy gyártóként mi valóban használjuk is a saját hajóinkat – sokat segít abban, hogy valóban egyedülállóan kifinomult hajók szülessenek.
Ettől a folyamatos tökéletességre törekvéstől „Stickl” egy Stickl yacht.

Miért nem gyártunk többet?

Sajnos sokszor szembesülünk azzal a problémával, hogy nem tudunk olyan gyorsan hajót adni, mint ahogy ügyfeleink szeretnénk és némelykor fél-1 évre is kotlódik a gyártási határidő.
Ilyenkor gyakran kérdezik meg tőlünk, hogy miért nem futtatjuk fel a termelést?

Mi nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy hajóinkat ki lehessen próbálni. Ezért hoztuk létre velence-tavi telephelyünket ahol nem csak szalonban hanem saját kikötőnkből kifutva valós körülmények közt is teszteltethetik modelljeinket a komoly érdeklődők.
Sőt ehhez mi ragaszkodunk, hiszen csak így lehet teljes biztonsággal meghatározni az ügyfeleink számár optimális hajóméretet, egyénre szabni a felszereltséget. Ennek érdekében mi nem sajnáljuk az időt.
Talán ennek is köszönhető, hogy iparági szinten is rendkívül magas az ügyfeleink részéről tapasztalt lojalitás szintje: Nincs tudomásunk róla, hogy Stickl hajóját bárki más típusú elektromos hajóra cserélte volna. Ellenben rengeteg más elektromos vagy elektromosnak mondott hajóból szeretnének 1-2 év után Stickl hajóra váltani…

A Vásárlás után ügyfeleink ugyanezt a gondoskodást tapasztalhatják: Az átadáskor családból személyesen ott van valaki, aki segít a hajó szakszerű rögzítésében és hely adottságainak megfelelően megmutatja a ki-beállás fortélyait is. Amennyiben később bármi kérdés, probléma adódnak akkor is minket ér el személyesen.

Ez a fajta személyes gondoskodás ellehetetlenűlne ha a gyártási darabszámot tovább emelnénk, hiszen fizikailag lehelten lenne minden ügyet és ügyfelet kiszolgálni. Mi úgy gondoljuk, hogy ezzel a termékünk megvásárlásával kapott biztonság is csorbát szenvedne, ezért nem kívánjuk a kapacitást sokkal tovább emelni.

Hol gyártjuk?

A velencei tó közelében egy európai léptékkel is komoly és modernek számító gyárat hoztunk létre.
Itt megoldott a hajók fejlesztése és minden egyes darab tesztmedencébe történő ellenőrzése is.

 Ennek a gyártó egységnek a látogatását munkavédelmi okokból valamint a folyamatos fejlesztések miatt nem támogatjuk.

Ha bővebben, más szemszögből is olvasna a történetünkről, akkor engedje meg, hogy figyelmébe ajánljunk egy érdekes cikket rólunk: Roadster magazin: A motorcsónakok Tesáj a velencei tónál készül.

További cikkeink...